Συμμετοχή του σχολείου μας στο πιλοτικό πρόγραμμα ΕΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 21+

Το σχολείο μας κατά το σχολικό έτος 2020-21 ήταν ανάμεσα στα 218 σχολεία που επιλέγηκαν ως πιλοτικά για το πρόγραμμα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής ΕΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 21+. Το πρόγραμμα στηρίζεται σε 4 Θεματικούς Κύκλους και συγκεκριμένα:
ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ- ΕΥ ΖΗΝ,
ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ- ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗ και ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ –ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ.
Κάθε κύκλος υλοποιείται μέσα από επτά εργαστήρια και όλες οι τάξεις πρέπει να ασχοληθούν με όλους τους κύκλους.
Στόχος των εργαστηρίων είναι τόσο οι μαθητές και οι μαθήτριες να ενημερωθούν για θέματα που αφορούν τις συγκεκριμένες θεματικές, αλλά κυρίως να καλλιεργήσουν δεξιότητες του 21ου αιώνα, δηλαδή δεξιότητες της ζωής (life skills), ήπιες δεξιότητες (soft skills) και δεξιότητες τεχνολογίας και επιστήμης. Ενδεικτικά, οι σύγχρονες δεξιότητες περιλαμβάνουν την κριτική σκέψη, τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία, την επικοινωνία, την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα, την πρωτοβουλία, την οργανωτική ικανότητα, την ενσυναίσθηση και τις κοινωνικές δεξιότητες, την επίλυση προβλημάτων, τον ψηφιακό και τεχνολογικό γραμματισμό. Κατά το σχολικό έτος 2020-21, παρά τη μακροχρόνια αναστολή λειτουργίας των σχολείων λόγω της πανδημίας, όλα τα τμήματα του σχολείου μας ασχολήθηκαν με έναν ή περισσότερους θεματικούς κύκλους.
Το όραμα του σχολείου μας είναι οι μαθητές/τριές μας να καλλιεργήσουν δεξιότητες αυτομέριμνας και αυτοπροστασίας, συνεργασίας, σεβασμού προς όλα τα πλάσματα, αλληλεγγύης, ενσυναίσθησης, κριτικής και δημιουργικής σκέψης.
Με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών του σχολείου, οι οποίοι επιμορφώθηκαν εξ αποστάσεως για τον τρόπο υλοποίησης των εργαστηρίων, οι μαθητές/τριες υλοποίησαν μια σειρά δραστηριοτήτων, στις οποίες συμμετείχαν με ενδιαφέρον και ενθουσιασμό και ήδη διαφάνηκαν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.
Η ιστοσελίδα των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων του ΙΕΠ, όπου μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες.
http://iep.edu.gr/el/psifiako-apothetirio/skill-labs