Συμμετοχή του Στ2 σε διεθνή διαγωνισμό

Συμμετοχή στο διαγωνισμό «NameExoWorlds 2022» της IAU

Το σχολείο μας εκπροσωπούμενο από τις μαθήτριες και τους μαθητές του τμήματος Στ2 και τους εκπαιδευτικούς Χρυσούλα Δακορώνια και Γιώργο Κέκερη είχε την τιμή και την χαρά να πάρει μέρος στον παγκόσμιο διαγωνισμό της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (International Astronomical Union – IAU) η οποία είναι υπεύθυνη για τον καθορισμό των ονομάτων ουράνιων σωμάτων.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι να δοθούν ονόματα σε εξωπλανήτες και τα άστρα τους. Συνολικά 26 σχολεία, 60 εκπαιδευτικοί και περίπου 800 μαθητές από όλη την Ελλάδα σκέφτηκαν ονόματα για να «βαφτιστεί» ένα από τα νέα πλανητικά συστήματα, που ανακαλύφθηκαν τα τελευταία χρόνια, εκτός του ηλιακού μας συστήματος και τα οποία πρόκειται να παρατηρήσει το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb.

Το σχολείο μας πρότεινε τα ονόματα Ίαση (για τον αστέρα) και Ιππόλυτος (για τον πλανήτη) ύστερα από ψηφοφορία των μαθητών/τριών και καταλάβαμε την 8η θέση στην προκριματική φάση του Διαγωνισμού. Τα ονόματα αυτά συνδέονται με τον Ασκληπιό, ο οποίος σχετίζεται με τον Αστερισμό του Οφιούχου, όπου ανακαλύφθηκε το άστρο και ο πλανήτης που κληθήκαμε να «βαφτίσουμε».

Οι δράσεις που υλοποιήθηκαν για την ενημέρωση των μαθητών  του Στ2 συνδέθηκαν με τα εργαστήρια δεξιοτήτων, ενώ υπήρξε υποστήριξη από επιστήμονες, επαγγελματίες στον χώρο του διαστήματος, αστροφυσικούς και ερασιτέχνες αστρονόμους.

Μετά από ψηφοφορία, στην οποία έλαβαν μέρος τα συμμετέχοντα σχολεία, το όνομα που προκρίθηκε ήταν το Μύτικας για το αστέρι-ήλιο, ως η ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου και κατοικία των Ολύμπιων θεών. Για τον εξωπλανήτη επιλέχθηκε το όνομα Laurus, το λατινικό όνομα της Δάφνης, ενός από τα αρωματικά-θεραπευτικά φυτά που ευδοκιμούν στο Όλυμπο, ιερό φυτό του θεού Απόλλωνα πατέρα του Ασκληπιού.

Όλες οι προτάσεις που θα φτάσουν στην Εθνική Επιτροπή θα αξιολογηθούν, προκειμένου ένα και μοναδικό ζευγάρι ονομάτων να αποσταλεί ως η ελληνική πρόταση στον διεθνή διαγωνισμό, όπου θα πάρουν μέρος πάνω από 100 χώρες.

Περισσότερα για τον διαγωνισμό NameExoWorlds

Οι πρώτοι εξωπλανήτες ανακαλύφθηκαν πριν από περίπου τρεις δεκαετίες και από τότε έχουν εντοπιστεί πάνω από 5.000. Οι περισσότεροι από αυτούς αναφέρονται μόνο με επιστημονικούς όρους και μέχρι το 2015 λάμβαναν την ονομασία τους αποκλειστικά από την επιστημονική κοινότητα.

Το 2015 η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (στην οποία η Ελλάδα ήταν ένα από τα πέντε πρώτα ιδρυτικά μέλη), διακρίνοντας το ενδιαφέρον του κοινού για την αστρονομία σε διεθνές επίπεδο, διοργάνωσε τον πρώτο διεθνή διαγωνισμό ονοματοδοσίας «NameExoWorlds 2015», προσφέροντας την ευκαιρία και στην μεγάλη παγκόσμια κοινότητα των ερασιτεχνών αστρονόμων και γενικότερα των φίλων του Διαστήματος να συμμετέχουν. Από εκείνο τον διαγωνισμό προέκυψαν 14 ονομασίες για αστέρια και 31 για εξωπλανήτες σε τροχιά γύρω τους, με πάνω από μισό εκατομμύριο ψήφους από 182 χώρες και περιοχές.

Το 2019, στο πλαίσιο των εορτασμών της εκατονταετηρίδας της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU), ο διεθνής διαγωνισμός «NameExoWorlds» επαναλήφθηκε, προσφέροντας σε κάθε χώρα την ευκαιρία να ονομάσει ένα πλανητικό σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει έναν εξωπλανήτη και το άστρο υποδοχής του. Στο πλαίσιο αυτού του διαγωνισμού, 112 χώρες οργάνωσαν εθνικές εκστρατείες που περιλάμβαναν την άμεση συμμετοχή περισσότερων από 780.000 ατόμων σε όλο τον κόσμο.

Φέτος η Διεθνής Αστρονομική Ένωση επανέλαβε τον ανοικτό διαγωνισμό «NameExoWorlds 2022. Τον Φεβρουάριο του 2023 θα επιλεγεί ένα όνομα από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή που θα αποσταλεί μαζί με δύο αναπληρωματικά ονόματα στον διεθνή διαγωνισμό, όπου τελικά θα επιλεγούν ονόματα για 20 εξωπλανήτες και τα αστέρια τους.