ΓΡΑΦΗ ΓΛΩΣΣΑ

Τελικά, είναι εφτά τα φωνήεντα;

Ολόκληρο το άρθρο το διαβάζετε σε κάποιο από αυτά τα ιστολόγια, π.χ. εδώ, ενώ υπάρχει  και μορφή του σε pdf, επαυξημένη με σχολιασμένες σελίδες του βιβλίου, αναρτημένη στον  ιστότοπο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Ανατολικής Αττικής «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Η ανάρτηση σε εκείνο τον ιστότοπο εξηγείται διότι το άρθρο δυστυχώς γράφτηκε από δασκάλα, μέλος του συλλόγου, που εργάζεται σε δημοτικό σχολείο της Ραφήνας. Βέβαια, το Διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου κράτησε κάποιες αποστάσεις από το άρθρο, και διευκρίνισε ότι η τελευταία παράγραφος, ότι δήθεν ο σύλλογος Αλ. Δελμούζος οργανώνει ψηφοφορία για να αποσυρθεί το βιβλίο «της κυρίας Διαμαντοπούλου» έχει προστεθεί εκ των υστέρων και δεν περιέχεται στο αρχικό, γνήσιο άρθρο.

Θα παραθέσω μερικά αποσπάσματα του άρθρου και θα τα σχολιάσω, αλλά πρώτα να σταθώ στην υποβολιμαία προσθήκη για το «βιβλίο της κυρίας Διαμαντοπούλου». Είναι λάθος, και είναι άδικο για τους συγγραφείς, να ταυτίζονται τα βιβλία τους με έναν συγκεκριμένο υπουργό· άλλωστε, η διαδικασία συγγραφής σχολικών βιβλίων είναι τόσο μακροχρόνια που τις περισσότερες φορές άλλος υπουργός εγκρίνει τη συγγραφή του βιβλίου και άλλος βλέπει το βιβλίο να κυκλοφορεί στα σχολεία -κάτι τέτοιο είχε συμβεί και με το βιβλίο Ιστορίας της 6ης Δημοτικού. Οι υπουργοί έρχονται και παρέρχονται.

 

πηγή  http://sarantakos.wordpress.com/2012/07/06/grammatik/

Η Αμπάμου Ντέτζιο τραγουδά στα κόρο -μια γλώσσα που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στα βουνά της βορειοανατολικής Ινδίας και χρησιμοποιείται από 4.000 άτομα (Πηγή: Endangered Languages Project)

 

Μένλο Παρκ, ΚαλιφόρνιαΣε συνεργασία με γλωσσολόγους και άλλους ακαδημαϊκούς, η Google λανσάρει μια φιλόδοξη προσπάθεια για τη σωτηρία περίπου 3.000 γλωσσών και διαλέκτων που απειλούνται με εξαφάνιση -από την κόρο της βορειοανατολικής Ινδίας μέχρι τη ναβάχο των Ινδιάνων.

Στο δικτυακό τόπο του Endangered Languages Project, οι χρήστες μπορούν να βρουν ή να καταχωρήσουν πληροφορίες για σπάνιες γλώσσες σε όλο τον κόσμο.

Από τις 7.000 γλώσσες και διαλέκτους που έχουν καταγραφεί ως σήμερα, περίπου οι μισές εκτιμάται ότι θα έχουν χαθεί μέχρι το τέλος του αιώνα.

«Η καταγραφή των γλωσσών που βρίσκονται στο χείλος της εξαφάνισης είναι ένα σημαντικό βήμα για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής ποικιλότητας, τιμώντας τη γνώση των γερόντων και δίνοντας δύναμη στους νέους» αναφέρουν σε εταιρικό ιστολόγιο η Κλάρα Ριβιέρα Ροντρίγκεζ και ο Τζέισον Ρίσμαν, επικεφαλής του προγράμματος στη Google.

«Η τεχνολογία μπορεί να συνδράμει σε αυτές τις προσπάθειες επιτρέποντας στον κόσμο να ηχογραφεί τους γέροντες και να συνδέει τις κοινότητες της Διασποράς με μέσα κοινωνικής δικτύωσης» συνεχίζουν.

Τα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί ως σήμερα προέρχονται από γλωσσολόγους στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης στη Μανόα και το Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Μίσιγκαν, το οποίο προγραμματίζεται να αναλάβει σε λίγους μήνες τη διεύθυνση του προγράμματος.

Στη σημερινή του μορφή ο δικτυακός τόπος αναφέρεται και σε τρεις γλώσσες ή διαλέκτους στον ελλαδικό χώρο, τα αρβανίτικα, τα τσακώνικα και τα βλάχικα ή αρωμανικά.

Το OpenBook είναι μια ανοικτή διαδικτυακή Βιβλιοθήκη με ελληνικά ηλεκτρονικά βιβλία που διανέμονται ελεύθερα και νόμιμα (δωρεάν ebooks). Πρόκειται για βιβλία διαφόρων κατηγοριών περιεχομένου που φέρουν άδεια Creative Commons. Η κατηγοριοποίηση γίνεται με βάση το συγγραφέα και οι μορφές των αρχείων ποικίλλουν. Γενικά, πρόκειται είτε για αρχεία PDF είτε για βιβλία που έχουν ανέβει ως site ή blog στο διαδίκτυο. Τα βιβλία που είναι σελίδες στο ίντερνετ και όχι PDF μπορείτε να τα μετατρέψετε σε ePUB ή mobipocket με το δωρεάν πρόγραμμα Calibre (καλύτερα σε mobipocket, που δε χρειάζεται ενσωμάτωση των γραμματοσειρών).

Καταπληκτική προσπάθεια, συγχαρητήρια στους συντελεστές αλλά και στους Έλληνες συγγραφείς των βιβλίων.
Μήπως ήρθε η ώρα να κάνουν το ίδιο και οι μουσικοί Έλληνες δημιουργοί;

αναδημοσίευση από syneducation

Ενεπίγραφες στήλες στο Σεραμπίτ ελ-Καντίμ του Σινά.

Πριν από 3.100 χρόνια οι Φοίνικες μάς χάρισαν το αλφάβητο. Αυτό διδάσκεται στα σχολεία μέχρι σήμερα. Όπως και ότι η δημιουργία της αλφαβητικής γραφής ολοκληρώθηκε από τους Έλληνες, οι οποίοι επινόησαν τα φωνήεντα, το 800 π.Χ..

Τούτη όμως είναι μονάχα η μισή αλήθεια. Η γένεση του αλφαβήτου ?και άρα της αρχής ότι σε κάθε σύμβολο θα αντιστοιχεί ένας φθόγγος- πρέπει να αναζητηθεί περίπου μία χιλιετία νωρίτερα και έχει τις ρίζες της στα αιγυπτιακά ιερογλυφικά. Οι αιγυπτιολόγοι συζητούν εδώ και έναν αιώνα σχεδόν πώς έγινε αυτό το τόσο ριζοσπαστικό για την εξέλιξη του ευρωπαϊκού πολιτισμού βήμα. Και ποιος το έκανε πρώτος πότε και πού?>>περισσότερα

πηγή:http://www.arxaiologia.gr/site/content.php?artid=10344

Η παλαιότερη ζωγραφική της Ευρώπης

Πρόκειται για την παλαιότερη απόδειξη ανθρώπινης ζωγραφικής που βρέθηκε ποτέ στην Κεντρική Ευρώπη και δεν είναι τίποτε άλλο από ζωγραφισμένες πέτρες. Το γεγονός όμως ότι έχουν ηλικία 15.000 ετών τις καθιστά αυτομάτως την πρώτη και καλύτερη απόδειξη ότι οι άνθρωποι είχαν ήδη ζωγραφική στην Ευρώπη από τα τέλη της Παλαιολιθικής εποχής? >>περισσότερα

Η σημασία των διαφορετικών τρόπων σκέψης και η συμβολή των Ελλήνων

Ancient Gr AlphabetΤο αλφάβητο ξεκίνησε ως εμπορικός κώδικας, μετρούσαμε τα ζώα που είχαμε. Στην πιο εξελιγμένη του μορφή, μας βοηθάει να αποκωδικοποιούμε έννοιες με διαδικασίες που συμβαίνουν ασυνείδητα στον εγκέφαλό μας. Ο ελληνικός και λατινικός τρόπος γραφής διαφέρει σημαντικά από τον ολογραφικό τρόπο γραφής? >>περισσότερα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ!!!

Ελληνική γλώσσα

Η Ελληνική και η Κινέζικη, είναι οι μόνες γλώσσες με συνεχή ζώσα παρουσία από τους ίδιους λαούς και?..στον ίδιο χώρο εδώ και 4.000 έτη. Όλες οι γλώσσες?>>περισσότερα

Πινακίδα του Δισπηλιού

Σύμφωνα με το Χουρμουζιάδη, η πινακίδα είναι ξύλινη και η χρονολόγηση με C14 έδειξε ότι πρέπει να δημιουργήθηκε στο 5260 π.Χ. Ο οικισμός στην λίμνη της Καστοριάς χρονολογείται ανάμεσα στο 5600 π.Χ. και 4000 π.Χ.

Η πινακίδα, αναφέρει ο Χουρμουζιάδης, φέρει χαράγματα ή σήματα, ?μια προσπάθεια επικοινωνίας του νεολιθικού ανθρώπου που ελπίζουμε κάποτε να μπορέσουμε να ερμηνεύσουμε? παρά γραφή? >>περισσοτερα

Η Ελληνική και η Κινέζικη, είναι οι μόνες γλώσσες με συνεχή ζώσα παρουσία από τους ίδιους λαούς και?..στον ίδιο χώρο εδώ και 4.000 έτη. Όλες οι γλώσσες?>>περισσότερα

Ζωγραφίζοντας τη γλώσσα

ΕΛΛΗΝΙΚΑ, ΑΓΓΛΙΚΑ,GREEKLISH

Ερωτήματα που θα πρέπει το σχολείο να δώσει κάποια απάντηση.

Σε τι σκέψεις μπορεί να οδηγηθεί κανείς διαβάζοντας το παρακάτω άρθρο που αφορά την εκφώνηση ενός αγγλικού λόγου με τη χρήση, σχεδόν αποκλειστικά, ελληνικών λέξεων που έχουν γίνει παγκόσμιες;

Ένας αγγλικός λόγος στα ελληνικά ? Ξενοφών Ζολώτας

Σύστημα γραφής

Σύστημα γραφής είναι ένα συμβολικό, οπτικό σύστημα καταγραφής της γλώσσας. Σε αντίθεση με την οπτική, ζωγραφική απεικόνιση γεγονότων και αφηγήσεων, τα συστήματα γραφής είναι συμβατικοποιημένοι, λίγοτερο ή περισσότερο σταθεροί και τυποιημένοι τρόποι για την καταγραφή λέξεων ή φθόγγων?>>περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.